We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Cultuurdag

Het was weer een geslaagde cultuurdag met vele leuke uitjes naar verschillende musea.

Beeld en geluid

In het kader van de cultuurdag zijn ongeveer 50 leerlingen uit klas drie en vier naar Beeld en Geluid in Hilversum geweest en hebben daar de workshop “Nieuws” gevolgd.

In groepjes van maximaal 6 leerlingen moesten ze een kort Instagram filmpje maken, waarin een bepaald onderwerp, zoals bijvoorbeeld robotisering, centraal stond.

Allereerst werd uitgelegd wat nu eigenlijk nieuws is en hoe men aan bepaalde onderwerpen komt. Vervolgens moesten ze in groepjes het scenario van het filmpje bedenken. Wat wordt het onderwerp? Welke personages hebben we nodig? Welke vragen gaan we stellen? Wie stelt de vragen, bedient de camera en wie spelen de geïnterviewden?

De leerlingen kregen ongeveer 50 minuten de tijd om het filmpje in de ontvangstruimte en kantine van het gebouw op te nemen. Van de buitenruimte mocht ook gebruik worden gemaakt. Met camera, microfoon en in een enkel geval een pruik op zak, gingen de leerlingen vol enthousiasme aan de slag.

Bij terugkomst in het lokaal werd met behulp van iMovie de stukjes opgenomen film aan elkaar gemonteerd en voorzien van tekst en muziek, waarna de gemaakte filmpjes door de leerlingen werd bekeken en besproken.

Al met al een erg leerzame workshop met leuke resultaten. Zeker herhaalbaar.


Meermanno 1

"Hoi wij zijn Lordina en Angel uit 1D. Wij zijn afgelopen vrijdag naar het Meermanno museum geweest. Daar hebben wij leren drukken, schrijven met een ganzenveer en zijn wij dingen te weten gekomen over hoe ze het vroeger allemaal deden. We begonnen 's morgens de dag door met de bus naar Den Haag te rijden. Toen we éénmaal met de bus waren aangekomen werden we met een warm welkom ontvangen. Onze mening over het museum is dat het heel interessant en indrukwekkend was".


Meermanno 2

We zijn afgelopen vrijdag naar Meermanno gegaan. Als eerst kregen we informatie over hoe ze papier gingen maken. Wij vonden het wel interessant om te weten ,want dat soort dingen wisten wij nog niet. We zagen ook het kleinste boekje ter wereld die was kleiner dan je nagel.

Daarna mochten we met een ganzenveer leren schrijven wij vonden dat super leuk. Je had drie kleuren: blauw, rood en zwart.

Daarna hadden we geleerd hoe je moest afdrukken, want je gaat toch niet elke keer het zelfde boek opnieuw schrijven. Er waren stempels en met die stempels kon je afdrukken.


Architect worden

Stel je voor: je bent architect en je mag voor jezelf een droomhuis ontwerpen. Alles mag, je hoeft geen rekening te houden met een beschikbaar budget of met allerlei voorschriften. Deze uitdaging kreeg een aantal leerlingen uit klas 2 voorgeschoteld op de cultuurdag bij de SKVR in Rotterdam. Eerst een schetsje op papier en daarna aan de slag met bouwmateriaal. Kinderen moesten even op gang komen, maar daarna werd er volop gebouwd in miniatuur. Heerlijk, bezig zijn met je handen en je creativiteit loslaten op zo’n opdracht. En na twee knutselen mochten de bouwwerken er zeker zijn.


Doe de Haka

Tijdens de cultuurdag mocht ik mee met derde en vierde klassers naar Leiden, naar het Volkenkundig museum waar we een rondleiding kregen en de Haka leerden. Het werelddeel Oceanie was het onderwerp van de excursie en we hebben een hoop geleerd over de Maori en de Papoa. De groep leerlingen was erg enthousiast over de Haka, er werd hard geschreeuwd, gestampt en geklapt. Zeker voor herhaling vatbaar!