We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Klas 3 gaat naar het Belasting en Douane museum.

Deze repetitieweek is klas 3 voor CKV naar het Belasting en Douane museum geweest.

Eenmaal aangekomen bij het museum ging de klas in twee groepen uit elkaar. De eerste groep kreeg een informatieles over wat de Douane allemaal voor werkzaamheden uitvoert en wat er allemaal het land in gesmokkeld wordt.

De leerlingen konden hun oren niet geloven door alles wat er allemaal verteld werd.

Waarom smokkel je exotische vogels in je onderbroek? Wat levert een kilo drugs op? Hoe slik je bolletjes?

De leerlingen gingen vol verbazing en vragen naar het tweede onderdeel.

De tweede groep kreeg een stuk van het museum te zien. geschiedenis over de verschillende belastingen en daarna een rondleiding door één van de zalen. In deze zaal stonden spullen die iets vertelden over de botersmokkel net na de oorlog, wat nep artikelen met de economie doen en waarom je sommige voorwerpen niet mag invoeren omdat het beschermd is of misschien wel cultureel erfgoed.

Na afloop moesten de leerlingen een foto nemen van een voorwerp in het museum. Met deze foto gaan ze op school een opdracht moeten maken die in hun CKV-dossier komt.

Deze smokkelfiets is uit de jaren dertig van de twintigste eeuw.. In de holle spatborden werd alcohol naar België gesmokkeld. In het holle zadel werd sigarettenpapier mee teruggenomen. Hiervoor gold een aparte belasting in Nederland in die tijd.

Dit schildpadschild is via de Douane Rotterdam in bezit gekomen van het museum. In het kader van de Flora- en faunawet van 1 april 2004 odt de invoer- en uitvoer van bedreigde uitheemse soorten geregeld door een sleutel van vrijstellingen, certificaten, ontheffingen en vergunningen.